We have worked tirelessly and prayerfully to provide a church design that gives our community a home where both we and God can dwell. The goals we had as we set out to accomplish this were

  1. To build a new Church building reflective of God's gifts to us in support of His mission; 
  2. To provide a pleasant, safe, and welcoming spiritual atmosphere for present, new, and returning parishioners;
  3. To enjoin our community's spirit and faith to evangelize the inactive, displaced, and most vulnerable members of our church and community with a faith experience in the true communion of our Lord Jesus Christ.

Below are artistic renderings of our new Church building.

If you want to see the picture in a larger format just click on them.

This is a view of the Altar from above the last pew in the Church. Notice the large Crucifix suspended above the altar and its relationship between the Altar below it, and the tabernacle behind the altar.

Front elevation

This is the view of the front of the new church building from the road by the sign out front. Notice the very Catholic feel, with beautiful rose window, cross at the peak and inviting entrance. In this rendering the parish center would be to the right of the church connected to it by way of the arches. With the arches connecting the buildings there is a wonderful opportunity for a meditative prayer garden in the space between the buildings.

The one thing that we said time and time again about our new church building is that we wanted more natural light. With this there will be no shortage of light! We will have a front rose window facing south to catch the light all day. Additionally we will have windows along the east and west along the break between the levels in the roof, these clerestory windows will allow evening vigils, morning masses, and celebrations to have all the natural light possible allowing us to convene with our God through the light given to us.

The Floor Plan

Designing a Catholic Church is different then almost any other building you can design. It took some time to realize that we need to design from the focal point of the mass and go outward from that point, the Altar. This resulted in a wonderfully designed space that will accommodate the needs of the parish.

The sanctuary

We started with the Altar. Built of Living Stones prescribes a large permanent altar of a substantial material which will be the focus and anchor of our new church. Bishop Matano wanted to have the Tabernacle close to and behind the Altar to show that this is truly where God dwells. The entire altar area will be a few steps higher than the pews to make sure that appropriate sight lines exist throughout the entire church. Behind the tabernacle and between the altar area and the new chapel will be etched or stained glass. 


We started with the Altar. Built of Living Stones prescribes a large permanent altar of a substantial material which will be the focus and anchor of our new church. Bishop Matano wanted to have the Tabernacle close to and behind the Altar to show that this is truly where God dwells. The entire altar area will be a few steps higher than the pews to make sure that appropriate sight lines exist throughout the entire church. Behind the tabernacle and between the altar area and the new chapel will be etched or stained glass. 

The main pew area
(The Nave)

We at Saint Pius the Tenth have a history in our older church building of having a closeness to the altar. This desire directly impacted how the main seating area, or the Nave, of the church was laid out. There will be no bad seats or pew in this building. Seating will be plenty for our new friends and families to join us. The baptistery will remain close to the back of the center aisle but will not be of the same style as before, with it possibly becoming smaller. 

The Music ministry area

The music ministry will have a new rehearsal and warm-up space near the back of the church. This space will allow the musicians ample space to ensure that they are ready to lead us all in song each and every mass.

The Gathering Area

One of the first questions that was asked on the rebuilding committee was, what door did we enter and exit in the old church? Having three distinct doors at different ends of the church building had a profound impact on how we related to each other. This wasn't more visible when Father Paul started going to different entrances to talk to people as they left mass each mass. People were not used to talking to a priest and this greatly improved the connection we could all have with the Church through the Priest. In this new design we have one single entrance. Together we will all walk into the windbreak, shake off the snow or dust, see everyone in the gracious gathering space, and all together walk into the main worship area. This entering through many layers is reminiscent of the temple of Jerusalem with each door we get closer to the tabernacle.

The Chapel

One of the problems we had to solve was related to one of the comments that was prevalent in our listening sessions. We needed a quiet place of prayer where we can see the tabernacle. This resulted in one of the more unique features of the design. The Chapel will allow a number of our parishioners a quiet place to pray and look upon the tabernacle at times that the church proper might not be open. This area could also serve as additional seating at our larger masses during the year. There are opportunities to include the heritage of our Diocese with a large array of stained glass in the rear of the chapel. The Chapel will be separated from the main church area with two locked doors to either side of the altar providing access when appropriate. Additionally we hope to have an etched or stained glass barrier that can slide back to expose the chapel to the main church during our larger masses.